Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

"Σκόρπισε" στη Βαλένθια



Eπιμέλεια : Γιώργος Φράγκος (enalaxnews.gr)

Όσο κι αν ήθελε ο Ντέιβιντ Μπλατ να πείσει τους παίκτες του ότι μπορούν να κάνουν την ανατροπή, η αλήθεια ήταν μία και αποδείχτηκε. Ο φετινός Άρης είναι πολύ αδύναμος για να κοντράρει στα ίσια τέτοιες ομάδες, πόσο μάλλον εκτός έδρας. Το τελικό 85-67, όσο βαρύ κι αν φαντάζει, είναι πραγματικά κολακευτικό σκορ για την ομάδα της Θεσσαλονίκης, αφού αν η ισπανική ομάδα δεν άφηνε το πόδι απ’ το γκάζι στα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου, η διαφορά θα είχε εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Ο Άρης πάλεψε το παιχνίδι μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο. Θέμα προβαδίσματος για την ομάδα του Μπλατ σε όλο το παιχνίδι, φυσικά και δεν τίθεται, απλώς η διαφορά καθ’ όλη την πρώτη περίοδο έμεινε σε προσιτά επίπεδα. Τελευταία φορά που οι «κίτρινοι» βρέθηκαν σε θέση βολής ήταν στο πρώτο πεντάλεπτο, όταν το σκορ ήταν 13-10. Από ‘κει και μετά, η Βαλένθια αύξησε ταχύτητα και χάθηκε στον ορίζοντα, με την πρώτη περίοδο να λήγει με σκορ 22-14.
Στο δεύτερο δεκάλεπτο, οι γηπεδούχοι έκαναν σαφείς τις διαθέσεις τους. Αρχικά, σταθεροποίησαν τη διαφορά στους εννιά (32-23) και στη συνέχεια άρχισε να ξεφεύγει επικίνδυνα. Συγκεκριμένα, με ένα σερί 10-0 το 34-26, τρία λεπτά πριν τη λήξη του ημιχρόνου, έγινε σχεδόν αμέσως 44-26. Έτσι, η περίοδος τελείωσε με τη Βαλένθια να προηγείται με 47-28 και να καθιστά σαφές στην ελληνική ομάδα ότι δεν πρέπει να περιμένει τίποτα απ’ το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, το ισπανικό προβάδισμα, όχι απλά δε μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε περισσότερο. Οι παίκτες του Μπλατ πελαγοδρομούσαν μέσα στο γήπεδο και οι αντίπαλοί τους ανέβασαν το δείκτη στο +23 (58-35)! Από ‘κείνο το σημείο και έπειτα, οι «κίτρινοι» άρχισαν να ψαλιδίζουν το «χάος» που τους χώριζε απ’ τη Βαλένθια, με αποτέλεσμα να κλείσουν το δεκάλεπτο όντας πίσω, 16 πόντους.
Η τέταρτη περίοδος είχε καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα. Νικήτρια ήταν προφανές ότι θα ήταν η Βαλένθια και οι παίκτες του Σπάχια κατέβασαν κι άλλο ρυθμό επιτρέποντας στους αντιπάλους τους να πλησιάσουν μέχρι και στο -10 (64-54). Στη συνέχεια όμως, αύξησαν και πάλι το ρυθμό τους, με αποτέλεσμα ο Άρης να μην μπορεί να ακολουθήσει. Επόμενο λοιπόν ήταν η διαφορά να εκτοξευθεί και πάλι πάνω απ’ τους 15 πόντους για να λήξει ο αγώνας τελικά με σκορ 85-67.

Μαζί μ’ αυτόν τελείωσε και η πορεία του Άρη στην Ευρώπη, ενός Άρη που φέτος δίνει στους πολυπληθείς φίλους του τη μία απογοήτευση μετά την άλλη. Η χρονιά για την ομάδα της Θεσσαλονίκης δε μπορεί να χαρακτηριστεί ούτε καν μέτρια και για να μη μετατραπεί σε καταστροφική, θα πρέπει αυτή να μπει έστω και την τελευταία στιγμή στα πλέι οφ. Για να συμβεί αυτό όμως θα πρέπει να αλλάξουν πολλά τόσο στο παιχνίδι της ομάδας, όσο και στη νοοτροπία της.

Τα δεκάλεπτα: 22-14, 47-28, 64-48, 85-67

Βαλένθια (Σπάχια): Πέροβιτς 9, Κλαβέρ 6, Σιμεόν 5 (1), Λίστσουκ 10 (1), Μαρίνοβιτς, Γκαρσία 6 (2/2 τρ.), Μαρτίνεθ 9 (1), Πιετρούς 2, Ντε Κολό 7 (1), Κελάτι 18 (4/5 τρ.), Νίλσεν 13 (7/7β., 6ρ.).

Άρης (Μπλατ): Κλαρκ 5 (1), Μπετς 4, Ρίτσαρντσον 13 (3), Χατζηβρέττας 6 (2/2 τρ.), Ντικούδης 3, Σκορδίλης, Πάουνιτς, Κακιούζης 2 (2/2β.), Μπάρλος 7, Μάιλς 12 (4/4δ., 4/4β.), Γουόλς 15 (2τρ., 7ρ.).

Μπλατ: «Πέσαμε πάνω στην καλύτερη ομάδα»
Ο Ντέιβιντ Μπλατ στις δηλώσεις του έδειξε πάρα πολύ απογοητευμένος και προβληματισμένος για την εικόνα που παρουσίασε η ομάδα του:
«Μπήκαμε με σωστό τρόπο κι όταν παίξαμε με χαμηλό σχήμα τους χαλάσαμε το παιχνίδι. Με τις αλλαγές των βασικών παικτών, όμως, η διαφορά ξέφυγε κι εκεί το παιχνίδι χάθηκε. Στο πρώτο ημίχρονο δεν είχαμε απάντηση για τα περιφερειακά τους σουτ. Στο δεύτερο ημίχρονο, παλέψαμε, αλλά ήταν πλέον αργά. Χάσαμε το φάιναλ φορ στο Λε Μαν, ένα παιχνίδι που θα έπρεπε να είχαμε κερδίσει. Έτσι, πέσαμε πάνω στη Βαλένθια, που αυτή τη στιγμή, είναι η καλύτερη ομάδα».

Για τις αλλαγές που έκανε στο δεύτερο ημίχρονο, αφήνοντας βασικούς παίκτες στον πάγκο ο προπονητής του Άρη ξεκαθάρισε:
«Ο Μάιλς είναι κάπως καλύτερα. Ο Κλαρκ μας έχει βοηθήσει σε κάποια παιχνίδια, αλλά όταν δεν μπαίνουν τα σουτ του έχει πρόβλημα. Στο δεύτερο ημίχρονο, έπαιξα με τους παίκτες που πίστευα ότι θα παλέψουν μέχρι το τέλος. Χάσαμε εύκολα λέι απ και δεχτήκαμε συνεχόμενα τρίποντα και αυτό μας επηρέασε ψυχολογικά».

Γενικά για την ψυχολογική κατάσταση που βρίσκονται οι παίκτες του και το πόσο αυτή επηρεάζει την πορεία του Άρη, ο Αμερικανός ήταν απόλυτα ειλικρινής για ακόμα μια φορά:
«Τα παιδιά βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση και δεν μπορούν να το ξεπεράσουν. Παλεύουμε να βελτιωθούμε, αλλά δεν τα καταφέρνουμε. Πλέον, έχουμε τέσσερις αγώνες στο πρωτάθλημα και για να πάρουμε μια καλή θέση πρέπει δώσουμε σ’ αυτά και το τελευταίο κομμάτι της ψυχής μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...